24 Ekim 2022 Pazartesi

BEBEĞİNİZLE BİRLİKTE KEŞFETME YOLLARI

Yeterli ve doğru beslenmesini, uykusunu, vitaminlerini takip ettiğiniz ve en güzel kıyafetleri giymesini sağlamaya çalıştığınız bebeğinizle, ne kadar kaliteli vakit geçirdiğinizi düşündünüz mü hiç? Kaliteli vakit geçirmekten kastettiğim, bebeğinizle doğru iletişim kurmak ve bebeğinizin içinde bulunduğu aya uygun oyunlarla gelişimini desteklemek…

“Mükemmel ebeveyn” olmak değil önemli olan, İngiliz psikanalist ve pediatrist Donald W. Winnicott’un dediği gibi “yeterince iyi anne” olmayı hedeflemeliyiz. Her şeyin kusursuz olması ve mükemmel olması için yaptığımız planlar, hayatın akışında bazen geçerli olmayabiliyor. En doğal yemeği yedirmek, en organik kıyafeti giydirmek gibi konulara takılırken, bebeğimizle geçireceğimiz zamanı kaçırabilir, bebeğimize ve kendimize farkında olmadan bir stres ortamı yaratabiliriz. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, “siz ne kadar rahat olursanız, bebeğiniz de o kadar rahat ve huzurlu oluyor”.

Peki, bebeğimizle ne gibi aktiviteler yapabiliriz ve zamanı kaliteli geçirmek adına neler yapabiliriz?

·       Bebeğinizle yürüyüşe çıkın. Kanguru veya bebek arabasıyla yanınıza alacağınız bebeğinize, geçtiğiniz yollardaki arabaları, ağaçları, çiçekleri ve gördüğünüz her şeyi anlatın. O’na şarkılar söyleyin, birlikte dans edin. Ve tabii bebeğinize bol bol kitap okuyun. 

·       Bebeğinizin özellikle 6. aydan itibaren taklit yeteneği gelişiyor. Bulut 7 aylıkken hapşırık, öksürük gibi şeyleri taklit etmeye başlamıştı. Bu oyuna dahil olarak, siz de bebeğinize karşılık verebilirsiniz.

·       Henüz anne karnında gelişen duyulardan biri ise dokunma…  Bebeğinizin dokunma duyusunu pekiştirecek, aynı zamanda sesleri de algılayabileceği aktiviteler kurabilirsiniz. Bir kavanoza çeşitli boyutlarda boncuk veya bakliyat koyarak, bebeğinizin kavanozları sallayarak çıkardığı seslerle eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Tabii bu aktiviteyi birkaç farklı boyda marakasla da yapmak mümkün.

·       Bulut’a 0-3 ay döneminde parmaklarımla farklı şekiller yaparak veya ucuna kurdele bağladığım çubukları sallıyordum. Bu şekilde göz koordinasyonunun gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bu oyunu bir şeyleri kavramaya başladığı dönemde devam ettirerek, el koordinasyonunu da destekleyebilirsiniz.

·       Bulut henüz 2,5 aylıkken bir yerden destek alarak sürünmeye başlamıştı. Bulduğum her fırsatta düz bir zemine bırakarak rahat hareket etmesine destek oldum. Kısa sürede de bacakları güçlendi ve kendisini geliştirdi.

·       Bulut henüz 2 aylıkken bahçelerdeki meyve ağaçlarından meyve topladık. Ne olduğuna belki anlam veremiyordu ama yine de dokunmasına, hatta benim yardımımla meyveyi koparmasına yardımcı oldum. Bebeğinizle dünyayı yeniden keşfetmek, gerçekten paha biçilemez…

·       Bebeğinizin keşif duygusu hamileliğinizden itibaren başlıyor. Doğumda doktorunun elini tutan bebekleri de görüyoruz. Bebeğinizin keşif duygusunu geliştirmek için çorapları boyayarak parmak kuklalar yapabilir, bebeğinizin hayal gücünün sonsuzluğunda kaybolabilirsiniz.

·       Etrafta kırılabilecek veya bebeğinize zarar verebilecek her şeyi kaldırarak, bebeğinizi özgür bırakın. Kontrolünüz dahilinde düşmesine de izin verin. Bırakın düşsün, hemen tepki vermeyin ki canı acımadığı halde korkudan ağlamasın. Bir yerlere tutunup kalksın, etrafındaki her şeyi keşfetsin.

·       Bulut özellikle 5. aydan sonra elleriyle nesneleri kavramaya ve incelemeye başlamıştı. Bu dönemde parmaklarını gevşeterek elindekini düşürmesine yardımcı oluyordum. Bir süre sonra parmaklarını açıp kapamanın sonuçlarını öğrendi ve kendisi de yapmaya başladı. Bu oyun bebeğinizin motor becerilerinin gelişmesine ve reflekslerini kontrol etmesine katkıda bulunuyor.

Bu aktivitelerden yüzlerce türetebilirsiniz. Bebeğinizin yeteneklerini geliştirmesine katkıda bulunabilmenin ve bebeğinizle birlikte keşfetmenin tadını çıkarın.

 

Bu Yayını Paylaş:
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 yorum

Konuyla ilgili düşüncelerin ve yorumun benim için önemli.

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© Beyaz Madam
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Editleyen Özel Çizim
Admin Panpa